ונזכור את כולם...
הלפרין אשר

הלפרין אשר

נולד:   23.10.1910  / כ' תשרי תרע"א

נהרג:  28.5.1948   /  י"ט אייר תש"ח

 

  עלה לארץ בשנת תרצ"ד - 1933. העלה את ענף הפלחה בחולדה לדרגה גבוהה והוכר כאחד מטובי הפלחים בארץ. נבחר לרכז את ארגון עובדי הפלחה. עבודתו בקבוצה לא הצטמצמה בפלחה, היה גם מרכז המשק ופעל בוועדות המרכזיות- מעמודי התווך של המשק והחברה. ידו הייתה בכל ואת דעותיו הביע בעל-פה ובכתב מעל דפי עלון הקבוצה. במיוחד אהב להדריך צעירים וקבוצות נוער שהתחנכו בחולדה.

  אשר היה אדם שיודע ללמוד וללמד. נפל על הגנת המשק ביום שישי – 28.5.1948 כשמהבוקר ועד הערב הפציצו מטוסי האויב את חולדה והטילו פצצות הרס. השאיר שלושה ילדים ואישה בהריון שילדה את בנו, אשר , לאחר מותו.

  בן 37 היה בנופלו. יהא זיכרו ברוך

  הלפרין אשר

  בן אברהם ובתיה. נולד בזברוב שבמזרח גליציה, פולין. נודע כ"עילוי" מילדותו ורבותיו בישיבת לבוב נבאו לו גדולות, ואכן הגיע לדרגת תלמיד חכם. אחרי התכוננות בשעות הפנאי עמד בהצלחה בבחינות בגימנסיה האבנגלית בלבוב, הצטיין בה בלימודיו ובייחוד בספרות הפולנית והגרמנית ובספרות הקלאסית, ואחרי קבלו תעודת בגרות הוסיף להשתלם ולהעשיר את ידיעותיו בספרות. הצטרף לתנועת "גורודוניה" ועשה את הכשרתו בקוזלוב ובנדבורנה, כשהגיע תורו לעלות ארצה צריך היה להתייצב לצבא הפולני. הוריו הציעו לו לפדות את השירות בכסף, אך הוא סרב להשתחרר בדרך זו. אחרי סיום שירותו הצבאי עלה ארצה ב- 1933 והצטרף לקבוצת חולדה שביער הרצל. בשנות מאורעות 1936-9  היה שומר שדות בחולדה. למד במהרה את לשונם ומנהגיהם של השכנים וידע לעמוד באומץ ובכבוד מול השודדים המופקרים. ב- 1939 ישב זמן מה בכלא יפו בשל פעולת תגמול נגד ערביי הכפר הסמוך סתריה. שירת בנוטרות וב"הגנה" וסיים קורסים שונים. ב- 1940 נמסר לו ריכוז ענף הפלחה, התמסר ללימודי הנושא להלכה ולמעשה בעיון בספרי מקצוע, בניסיונות ובסיורים, בבדיקות קרקע, זרעים ושיטות עיבוד. ריכז במשך זמן מה את המדור "גידולי שדה" בירחון "השדה" ופרסם בו 17 מאמרים. ידיעותיו הרבות העלוהו לדרגת מדריך בפלחה וב- 1942 נבחר למרכז אירגון עובדי הפלחה בחיפה. הרבה לבקר במשקים ולהעניק מידיעותיו לכול הזקוקים לכך.

    היה קשור מאד למשפחתו בחולדה, בת ארבע ילדים (את ילדו הרביע לא זכה לראות), אך לטובת החקלאות הרבה לנדוד במשקים בכול חלקי הארץ ואף השתתף במסע הלימוד מטעם ההסתדרות החקלאית בארצות הברית ב- 1946. בשובו משם, מלא וגדוש ידיעות, החל להכין ספר על החקלאות בארה"ב שעמד להתפרסם בהוצאת המרכז החקלאי ו"השדה". כאשר פרצה מלחמת השחרור סירבה הקבוצה להרשות לו להתגייס לצ.ה.ל., משום מיקומה ומצבה של חולדה כנקודת חזית. ביום שישי, 28.5.1948, היום הרביעי להפצצות על חולדה, הרעישו בלי הרף מטוסי האויב המצרי את קבוצת חולדה בפצצות נפץ ותבערה ותוך כדי פעולתו המסורה בכיבוי הדליקה במוסך הטרקטורים, על אף סכנות ההרעשה, נפגע ונפל בשעת מילוי חובתו.     

  מתוך אתר "יזכור" של משרד הביטחון

  אילן גדול נפל

  כשאני מעלה את זיכרו של אשר ז"ל לנגד עיני, אינני יכול להשתחרר מהשוואה – אילן רב שורשים ורב פארות. כל ישותו הייתה בה משל לאילן ענק, משורש איתן באדמתו ומוציא ענפים רחבי נוף. בדמיוני אינני רואה את אשר הלפרין בתנועה אלא בעמידתו המוצקה כסלע, עמידה השואבת את יציבותה מרצון ואמונה בלתי מעורערים. הלוך בלאט לימדהו יוצרו – אבל כמה התמדה הייתה בהליכתו האיטית, כמה כוחות יצירה היו גלומים בה ומה מרובים הפירות שהיא נתנה. יכולת להסכים לו או להתנגד לו, אבל תמיד עמדת ביראת כבוד בפני חריצות המחשבה והמעשה שבו, בפני כובד-ראש זה, בפני נאמנותו הגדולה לעצמו ולחובותיו.

    אשר הלפרין פלח היה, מטובי הפלחים בארץ. אבל אם רצית במילה אחת להגדיר את מהותו, הרי בלי משים אמרת: "תלמיד חכם". ולא רק בגלל זה שבאמת תלמיד חכם היה, במובן הפשוט של המילה, אלא משום שגילם באופיו את מיטב המידות של תלמיד חכם יהודי מדורי דורות, הממית את עצמו באוהלה של תורה.

    מבית המדרש בא אלינו, ספוג תורה והשכלה, והוא הפך את תורתו קרדום לחפור בה במובן הנעלה של המילה, לחפור ממש באדמתנו העזובה – ולהפכה לשדות ברוכי יבול.   

  אפרים אבנרי

תגובות

אין כרגע תגובות. היו הראשונים להגיב.

הוסיפו תגובה.

Only registered users may post comments.